Undoms vaping: vad du behöver veta

Även om e-cigaretter har funnits i mer än ett decennium har vaping priser skjutit i höjden under de senaste åren, särskilt bland tonåringar. E-cigaretter är nu den mest använda tobaks produkten bland ungdomar-några 2 100 000 mellersta och gymnasieelever var e-cigarett användare i 2017-långt överträffar traditionella brännbara cigaretter.

JUUL, en populär vape enhet som kommer i roliga smaker, ser ut som en flash-enhet och kan laddas i en USB-port, är särskilt rörande. JUUL levererar höga halter av nikotin, vilket gör produkten extremt beroendeframkallande. Företaget som tillverkar och marknadsför JUUL har nyligen överskridit en $10 000 000 000 värdering snabbare än något företag, inklusive Facebook. JUUL försäljning utgör nu mer än hälften av e-cigarett marknaden.

FDA meddelade att det kommer att slå ner inte bara på olaglig försäljning av e-cigaretter till minderåriga, men också “Kid-vänlig marknadsföring och överklagande av dessa produkter” eftersom “vi ser tydliga tecken på att ungdomars användning av elektroniska cigaretter har nått en epidemi Proportion. ” Och efter nyligen oförklarliga sjukdomar och dödsfall som har tillskrivits vaping, CDC och den amerikanska läkarförbundet är mor allvarlig oro, de att människor bör undvika vaping helt.

Lärare, vårdpersonal och föräldrar är oroliga över den ökande populariteten för vaping bland ungdomar och försöker utbilda inte bara tonåringar utan också sig själva, eftersom det är allt fortfarande så nytt.
Vad är vaping?

Vaping är handlingen att samla in och expickup ångan produceras av den uppvärmda nikotin vätskan (kallas ofta “e-juice“) av en elektronisk cigarett (e-cigarett eller e-cigg), Vape penna, eller personlig spridare. Det är också allmänt kallas JUULing (uttalas juvel-ing).

Vad som uppstod som ett rökavvänjning stöd har snabbt blivit en populär-och beroendeframkallande-produkt i sin egen rätt. Sarper Taskiran, MD, en barn-och ungdoms psykiater vid barn Mind Institute, attribut den senaste ökningen i popularitet till förpackningar och reklam. “Tonåren är efter innovation och de är det genom snygg design och användarvänlighet”, säger han. “De ser ut som en Apple-produkt.”

Även vaping företag förnekar eftertryckligen att de är marknadsföring till unga människor, kritiker notera sådana funktioner i sin reklam som ungdomlig bilder och färger, animation, aktörer som verkar vara under 21, och förslag som vaping gör dig lyckligare och Förbättrar din sociala status.

Även om vissa av de hälsorisker som är förknippade med vaping verkar vara mindre allvarliga än traditionella brännbara cigaretter (det finns ingen tjära, till exempel), finns det fortfarande risker.

Några kända risker för vaping är:

E-cigaretter innehåller höga halter av nikotin. Enligt bolagets hemsida är nikotinhalten i en JUULpod likvärdig med en förpackning cigaretter.
På grund av dessa höga nikotin nivåer, vaping är extremt beroendeframkallande-och tonåringar är redan mer mottagliga för missbruk än vuxna eftersom deras hjärnor fortfarande utvecklas, vilket gör dem mer benägna att vänja att använda droger och alkohol.
Beroende kan påverka förmågan att fokusera. Dr Taskiran har observerat detta med de ungdomar han arbetar med, som rapporterar att vaping initialt ökar deras vakenhet och uppmärksamhet, men sedan uppleva en minskning av koncentrationsförmåga. En elev, till exempel, kunde sitta genom praktiken ACT tentor men efter JUULing i sex månader “kan inte sitta still eftersom hon börjar begäret, kan inte tänka på frågor, och bara börjar fidgeting.”
E-cigaretter och liknande anordningar innehåller cancerframkallande föreningar, och en nyligen studie fann betydligt ökade nivåer av cancerframkallande ämnen i urinen hos tonåringar som vape.
En studie fann att vaping faktiskt orsakar lung irritation besläktad med den som ses hos rökare och personer med lungsjukdom och orsakar skador på vitala immunsystem celler.
Det har förekommit flera dödsfall och hundratals fall av lungsjukdom tillskrivs vaping. Just nu är det oklart om orsaken är Bootleg patroner som innehåller THC eller CBD olja eller lagliga nikotin patroner. Den CDC och den amerikanska läkarförbundet är de som människor undviker att vaping helt medan detta undersöks.
Taskiran konstaterar att vaping ökar hjärtfrekvens och blodtryck, så kan öka cirkulationsproblem. En tonåring han arbetar med började vaping och fann att hans simma gånger sjunkit eftersom han inte längre kan upprätthålla den hjärtfrekvens som krävs för simning.

Eftersom de lämnar lite lukt, e-cigaretter är särskilt lätt att dölja och även använda diskret på offentliga platser, inklusive skolan. Barn är också vaping marijuana till ökande priser, som ger sina egna hälsorisker.

Navigation