Vad är kalcium?

Kalcium som du kan köpa på Snorbilligt.se är ett viktigt mineral för vår kropps funktion. Dess huvudsakliga funktion är direkt relaterad till benstrukturen (där den är naturligt lagrad), nämligen vid bildandet och utvecklingen av ben och tänder.

Våra ben och tänder representerar cirka 99% av kalcium i vår kropp, medan den återstående mängden (1%) fördelas genom blod, muskler och andra vävnader. Med tanke på dess breda fördelning, förutom dess funktion på bennivå, deltar kalcium också i andra relevanta processer, nämligen vid överföring av nervimpulser, muskelkontraktion och blodkoagulering. Så kolla alltid innan med läkare innan du köper kacium på Snorbilligt.

De viktigaste källorna till kalcium inkluderar:

  • mjölk och mjölkprodukter;
  • mörkgröna bladgrönsaker (t. ex. kål, broccoli, vattenkrasse, spenat);
  • nötter (t ex fikon);
  • baljväxter.

Otillräckligt långsiktigt kalciumintag ökar risken för att utveckla bensjukdomar (t.ex. osteoporos, osteopeni).

Kalciumbrist-orsaker och symptom

Absorptionen och utnyttjandet av kalcium i kroppen beror inte bara på dess intag genom mat, men också på andra faktorer.

Om vi tittar på balansen av kalciumnivåer under hela livet, visar det sig att tillgången på kalcium som regel minskar med åldern, och därför finns det en högre sannolikhet för förekomsten av benfrakturer hos äldre. På samma sätt absorberar kvinnor med lägre östrogennivåer (i postmenopausala perioden, till exempel) och behåller mindre kalcium i benen och är följaktligen också mer mottagliga för utvecklingen av bensjukdomar.

Förutom malabsorption och konsekvenserna av åldersutveckling finns det andra faktorer som är involverade i att minska kalciumabsorptionen, såsom hormonella förändringar, D-vitaminnivåer och cirkulerande fosfatnivåer. Varje sjukdom eller tillstånd som orsakar förändringar i dessa parametrar kan vara vid ursprunget till kalciumbrist:

läkemedel – t. ex. kortikosteroider-öka eliminationen av kalcium); hypoparathyroidism (en sjukdom som kännetecknas av brist på parathyroidhormon); kort tarmsyndrom, malabsorption och undernäring (påverkar absorptionen av kalcium och / eller vitamin D); Andra sjukdomar, såsom cirros, njursjukdom (på grund av vitamin D-brist), pankreatit (på grund av en minskning av tillgängligt kalcium).

De vanligaste orsakerna till kalciumbrist är brist på parathormon och vitamin D. symtom uppstår endast när blodkalciumkoncentrationer är långt under normala, och kan inkludera, i mer allvarliga situationer, kramper, okontrollerade muskelsammandragningar, hjärtsvikt och förändringar i mental status (t.ex. depression, förvirring).

Navigation